Aktivnosti

Home » Aktivnosti

Hiša KOCKA leži ob glavni cesti med centrom Jezerskega in Planšarskim jezerom ter ima idealno lokacijo za odhod v bližnje gore in ogled vseh jezerskih znamenitosti.

Zaradi svoje neokrnjene narave je Jezersko edinstven kraj v Sloveniji, od Ljubljane oddaljen komaj 40 km. Idealen je za sprostitev v mirni naravi z nešteto možnostmi za pohodništvo, kolesarjenje, jahanje in druge aktivnosti.

Dnevni izleti po Jezerskem

Krožna pot po znamenitostih

 • Izvir zdravilne mineralne vode “Jezerske slatine” ter njeno okušanje
 • Ogled cerkve Sv. Andreja s čudovitimi freskami, ki stoji na prav posebni lokaciji
 • Šenkova domačija z degustacijo tipične pastirske jedi “masunjek”
 • Etnografski muzej Jenkova kasarna v stavbi iz 16. stoletja
 • Krožno mimo idiličnega Planšarskega jezerca

Skupna dolžina zložne, krožne poti znaša 3 km. Priporočljiva oblačila in obutev za prosti čas (trenerka, športni copati).

Sprehajalna tematska pot v dolini Ravenske Kočne

 • Voden sprehod po krožni tematski poti
 • Na poti vidimo: izjemno gorsko kuliso Kamniško Savinjskih Alp v ne posredni bližini, izvir potoka Jezernica, Gorniški center Davo Karničar, edini ohranjeni ledenik v Sloveniji – ledenik pod Skuto, številne rastlinske in živalske vrste, Planšarsko jezero

Skupna dolžina zložne makadamske poti znaša 8,5 km ter 330 višinskih metrov vzpona. Priporočljiva so pohodna oblačila in obutev ter vetrovka.

Furmanska pot iz Zgornjega Jezerskega na Spodnje Jezersko

 • Obisk lokalne sirarne na Eko kmetiji Karničar z degustacijo
 • Ogled stare cerkve sv. Ožbalta z najstarejšimi najdenimi freskami pri nas
 • Nahajališče skladov lehnjaka z opazovanjem nastajanja kamenine
 • Povratek po soteski reke Kokre

Skupna dolžina poti znaša 6,5 km, ter 150 m višinskih metrov vzpona.

Dnevni izleti po Sloveniji

Skozi Jezersko se po avtomobilski cesti pripeljemo na mejni prelaz Jezerski vrh (1216 m), od koder se cesta spušča v Avstrijo – Železno Kaplo, kjer je še danes zdravilišče z zdravilno vodo, ki vsebuje železo.

Na poti proti Železni Kapli se čez gorski prelaz Pavličevo sedlo pripeljete v Logarsko dolino.

Bled, Bohinj, Postojnska jama in Predjamski grad, Ljubljana…

Sprehodi

Skozi vse leto je Jezersko privlačno za sprehode: slap Čedca, izvir mineralne vode, kamnolom lehnjaka, ledenik pod Skuto, Planšarsko jezero, Jenkova kasarna, galerija Zadnikar, stara cerkev Sv. Ožbolta, Hubertova kapela…

Tematska sprehajalna pot

Med najlepše in najdaljše sprehode spada prav gotovo sprehod po tematski sprehajalni poti v dolino Ravenske kočne. Pot je urejena in označena s smernimi tablami ter opremljena s klopcami. Pozimi so po njej urejene tekaške proge, zato prosimo vse sprehajalce, da se držijo skrajnega roba poteptane proge.

Krožna pot okrog Planšarskega jezera

Za krajše sprehode se lahko odpravite po krožni poti okrog Planšarskega jezera in venca ravenskih kmetij. Parkirate ob Planšarskem jezeru in se odpravite do podružnične cerkve svetega Andreja, ter od tam nadaljujete po cesti mimo Šenkove, Jenkove in Kropivnikove kmetije na obrobju ravenskih travnikov. Pot se cel dan nastavlja sončnim žarkom in je primerna za sprehode v vseh letnih časih.

Iz centra do Stare cerkve

Iz centra Jezerskega se mimo podružnične šole lahko odpravite do prekrasne razgledne točke pri stari cerkvi svetega Ožbalta ob Karničarjevi kmetiji. Cerkvica, ki je prvič omenjena že leta 811 je dvignjena visoko nad dolino in ponuja prekrasne poglede na severno ostenje Makekove Kočne. Pri Karničarjevih pa lahko mimogrede kupite še domače izdelke ekološke proizvodnje: čudovit domač sir, domače mesnine, mlečne izdelke in jajca.

Iz centra do Planšarskega jezera

Pot vodi mimo občinske stavbe imenovane Storžič po prijetnem drevoredu in je urejena in opremljena s klopcami. Ko se drevored konča, zavijemo desno čez Jezernico in se po makadamski poti sprehodimo do križišča, kjer se sprehajalna pot križa z asfaltirano cesto do Planšarskega jezera. Tu lahko zavijemo desno in se do jezera odpravimo po gozdu ali pa nadaljujemo po asfaltni cesti do cilja.

Do partizanske bolnice Krtina

Na dogodke druge svetovne vojne nas na Jezerskem spominja partizanska bolnica Krtina, skrita v dolini Komatevre. Na mestu današnjega obnovljenega objekta so jeseni 1944 na strmem in težko dostopnem pobočju postavili bolnico, v kateri so  zdravili ranjene in obolele partizanke in partizane. V štirih mesecih so oskrbeli približno 30 pacientov, povečini pripadnikov II. bataljona V prvotno stanje je bila bolnica obnovljena leta 1951. Danes je edina ohranjena partizanska bolnica na območju nekdanje Občine Kranj, v njej pa so še vedno shranjeni originalni pripomočki in oprema: ognjišče, panhobarji, ponve ipd.
Pot vodi iz zaselka Bajt mimo kamnoloma Lehnjaka proti dolini Komatevre. Na označenem mestu zavijete desno in prispete do bolnice. Pot je primerna v času, ko na cesti ni snega.

Pohodništvo

Jezersko s svojo čudovito naravo in klimo nudi obilo možnosti za aktivno preživljanje časa; pa naj bo to za en dan, en vikend ali pa kar za cel teden. Na številne vršace se tako v poletnih kot tudi v zimskih mesecih lahko odpravite na krajše ali daljše pohodniške ture. Če imate v mislih krajše in manj zahtevne sprehajalne poti, vam priporočamo pohajkovanje okrog Planšarskega jezera, obisk stare cerkve Sv. Ožbalta, sprehod do zdravilne mineralne vode, imenovane ”Ankova slatina”, od katere vas loči še nekaj minut hoje do prav tako znanih in čudovitih Ankovih slapov.

Zimske aktivnosti

Petnajst kilometrov skrbno urejenih prog v dolini Ravenske Kočne z izjemnim gorskim ambientom je v zadnjih letih prepričalo in navdušilo že veliko tekaških sladokuscev. Tereni so primerni za vse starostne kategorije in vse tipe tekačev (klasična in drsalna tehnika), od najmlajših začetnikov do izurjenih rekreativcev.

Prireditve

Ovčarski bal je najstarejša slovenska etnografska prireditev, ki jo skupaj organizirajo Gostišče ob Planšarskem Jezeru, Turistično društvo Jezersko, Kulturno umetniško društvo Jezersko ter Društvo rejcev ovc Jezersko – solčavske pasme. Odvija se vsako drugo nedeljo v avgustu ob Planšarskem jezeru na Jezerskem.

Jezerska štorija – Etnografsko obarvano dvomesečno poletno dogajanje na Zgornjem Jezerskem. Gre za našo identiteto, ki smo jo ohranili in jo želimo deliti naprej. Pripravili smo preplet dogodkov, ki pomenijo pomembno vez med preteklostjo in sedanjostjo. Dogodki so zanimivi in primerni za vsakogar, ki ga privlači naša zgodovina, etnološka dediščina, narava, mogočni hribi, kmetije, živali in domača kulinarika. Ime Jezerska štorija izhaja iz knjige Andreja Karničarja “Jezerske štorije”, ki je ohranila zgodbe, legende in spomine na dogodke iz vsakdanjega življenja, ki so se dolgo časa prenašali le v ustnem izročilu. Vabljeni na Jezersko poletno dogajanje, na Jezersko štorijo!